Diagrammet visar varför USAs ekonomi är körd

Av Olli Rein

En av världens största riskkapitalister visar i en nysläppt rappport varför USA inte kan investera sig ur rådande kris. I bolagets senaste rapport om den amerikanska ekonomin sammanfattas situationen tydligt på ett av diagrammen.

På utgiftssidan växer det så det knakar medan intäkterna minskar i takt med höjd arbetslöshet och minskad inkomstskatt.

Diagrammet till höger visar varför USA inte ens med tillväxtens hjälp kan ta sig ut rådande svåra sits.

Inkomsterna är pyttesmå jämfört med utgifterna. Och trenden är att flera av pajbitarna på utgiftssidan, så som stimuleringsprogrammen endast forsätter expandera medan det motsatta sker på inkomstsidan.

Ibland säger en bild mer än tusen ord. Klicka på bilden för större bild. Revenue = intäkter och Expences = utgifter

Intäkter

Individuell inkomstskatt 41 %  $ 899 miljarder

Socialförsäkringsskatt 40 %  $ 865 miljarder

Företagsskatt 9 %  $ 191 miljarder

Annat 10 %  $ 208 miljarder

Utgifter

Socialbidrag 20 % $ 707 miljarder

Sjukvårdsprogram  22 % $ 724 miljarder

Arbetslöshetsförsäkring 16 % $ 553 miljarder

Försvarskostnader 20 % $ 694 Miljarder

Andra kostnader inte försvarsutgifter 12 % $431 miljarder

Annat engångskostnader 4 % $ 152 miljarder

Räntekostnader netto 6 % $ 196 Miljarder

US $ 1 = 6,36 sek

Entitlement Programs = Sociala rättigheter

Källa Affärsvärlden

3 thoughts on “Diagrammet visar varför USAs ekonomi är körd

  1. Jag rekommenderar dig att gå in på di.se och läsa några av kommentarerna till samma artikel som du har läst i Affärsvärlden. Affärsvärlden som veckotidning, har inte mer än en bråkdel av dagstidningen Di: s läsarkrets, så där är nog inte antalet kommentarer lika stort. USA är ett korthus, vad det gäller staten USA och de flesta delstaterna.

  2. I mitt fall är det en företagsrepresentant som har gjort diagrammet samt uttalandet. I ditt fall Pettersson är det en representant för Obama – administrationen som uttalar sig. Tidningen Affärsvärlden håller endast med utrymme i sin nättidning, de kommenterar inget.
    Vem har störst anledning till att ljuga, representanten för USA:s troligen sämsta president någonsin, (det finns det idag en majoritet från USA som tycker) eller en representant för ett riskkapitalbolag, som tittar på USA: s totala ekonomi, för att försöka utröna om det är tillfälle för ett riskkapitalbolag att investera nu, eller om de ska vänta tills det blir billigare. Jag är övertygad om att money talks som de säger därborta, och att Obamas jasägare pratar om sådant som gynnar hans herre i det val som nu bara är ca 7 kvartal bort. Hittills har ju Obama inte förmått göra någonting.

  3. ”USA:s ekonomi i gott skick”

    Fed-chef är överväldigad om den inhemska ekonomin.

    Den amerikanska ekonomin är ”i gott skick för 2011” och det enda större hotet kommer från läget i Mellanöstern. Det sade James Bullard, Fedchef i St Louis, till CNBC på måndagen, enligt Bloomberg News.

    – Ekonomin går definitivt bättre än förra sommaren och hösten. Jag är mycket uppmuntrad av det, sade han, och tillade att ”jag tycker att QE2 var framgångsrikt”.

    Det är från samma tidning som Olli hänvisar till. Petterssons hörde också en gång att USA:s budget underskott skulle vara borta i ett nafs om någon tordes höja drivmedelskatterna lite grann, men det är tydligen politiskt omöjligt.

    http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3112723.ece

Kommentera