Ett islamistiskt Egypten ger fred

Av Pettersson

Ett islamistiskt styrt Egypten kommer att bidra till fred och demokrati i Mellanöstern påstår Peter Weiderud, Ordförande Broderskapsrörelsen. Broderskapsrörelsen är eller snarare var kristna socialdemokrater men för en tid sedan ändrade de i sitt manifest för att inte ”röka ut” muslimer. Läs mer om detta här.

Weiderud skriver också ”Islamismen har i grunden mycket gemensamt med den europeiska kristdemokratiska traditionen. Utifrån värderingar i den egna religionen och kulturtraditionen söker man forma ett politiskt ansvarstagande i sitt samhälle. En skillnad är att i Europa har kristendom länge levat i nära symbios med makten i form av statskyrkor med privilegierad ställning. I arabvärlden ser vi idag hur islamismen växer i opposition till makten. Men en ytterligare skillnad är att europeiska länder har en förhållandevis långvarig demokratisk inrikespolitisk kultur och tradition som format och slipat av politiken”

och ”Det handlar om att konsekvent stå upp för rätten till fria val och respekt för mänskliga rättigheter, i relation till alla politiska rörelser. Ett fortsatt stöd till de regimer som nu har förbrukat folkets förtroende eller nya auktoritära regimer som med externt stöd söker manipulera folkviljan kommer inte att ge en hållbar stabilitet.
President Obamas tal i Kairos Universitet till världens muslimer sommaren 2009 har skapat enorma förhoppningar om ny en amerikansk och västerländsk hållning till islam och Mellanösternregionen. Grusas den, kan de brustna förväntningarnas missnöje få oöverblickbara konsekvenser. I Egypten, i regionen, men också globalt.

Låt oss välja den stabilitet som växer ur demokrati, mänskliga rättigheter och ekonomisk utveckling, istället för den stabilitet som väljer bort dessa grundläggande värden”

− Pettersson undrar om Peter Weiderud är riktigt klok. Att blanda ihop islamism, fria val och respekt för mänskliga rättigheter gör knappast en normal människa.

Läs hela artikeln på Newsmill

1 thoughts on “Ett islamistiskt Egypten ger fred

  1. Han är inte frisk Peter Weiderud man kan tro att han vart borta från omvärlden senaste 20 åren och nyss vaknat.

Kommentera