Terrorismen och Tage Danielssons sannolikhetslära.

Av Olli Rein

I senaste numret (Nr 4) av Affärsvärlden, skriver Johan Hakelius i en krönika om ”Politikens mörkaste drivkraft” och den handlar om regeringens första kännbara nederlag i riksdagen, beslutet att spara 300 miljoner av regeringskansliets budget.

Det som motiverade beslutet var politikens renaste drivkraft illvilja, skriver Johan Hakelius. De rödgröna letade efter en fråga där man kunde klämma åt regeringen, utan risk för att någon väljare skulle förlora något bidrag, och dyka upp i kvällspressen med rödgråtna ögon. Regeringskansliet var det perfekta målet och Sd ställde upp.

Eftersom det endast är tal om fem procents besparing i en budget som har accelererat som en Ferrari, så hade man kunnat tänkt sig att regeringen skulle ha tagit detta med jämnmod, men den faktiska bakgrunden spelar ingen roll

Tjuvnyp kräver hästbett. Så det tog bara Carl Bildt ett ögonblick, att leverera en lista på ambassader som måste stängas p.g.a. oppositionens besparingar. Så var då årets hätskaste debatt igång.

Om du vill bli minister ska du ta lärdom av detta. Glöm terrordåd och arbetslöshet, glöm rysk upprustning och eurokris. En sann politiker blir bara en tiger om någon rör det egna kansliets budget.

Jag Olli Rein tycker att Johan Hakelius gör en perfekt sammanfattning av den politik som nu inte för Sverige framåt i något avseende. Istället är det så som vi länge misstänkt. För att få något stöd för kampen mot den islamska terrorismen, så måste först terroristerna ha hotat någon prioriterad verksamhet för regeringen.

Det verkar ju som om realpolitik numera bedrivs först när den egna sfären hotas. Frågan blir då endast hur många oskyldiga som ska få lov att sätta livet till, innan den inre kretsen känner sig så hotade att de börjar reagera. Det är ju enligt vad som kom fram i gårdagens debatt ändå så ytterst liten risk att man blir utsatt för terroristernas våld att det är försumbart.

För att använda Tage Danielssons ord om sannolikheten så var den före Harrisburg olyckan så liten att den var försumbar, men när det som hände i Harrisburg hade hänt rusade ju sannolikheten upp i 100 %, så att det var nästan sant att det som inte kunde hända hade hänt.

Det här är ett av miljövänsterns starkaste argument mot kärnkraften, så varför inte ta lärdom av det man själva lär ut. Om det finns minsta risk för att människor kan komma till skada, så ska man se till att lex Tage Danielsson gäller för all farlig verksamhet. Terrorismen är en av dessa faror, den ska i allra högsta grad tas på allvar.

1 thoughts on “Terrorismen och Tage Danielssons sannolikhetslära.

  1. Instämmer till 100%
    Tage Danielssons riskanalys är klockren även i denna riskfråga.Men fortfarande finns det dom som har huvudet djupt ner i sanden.

Kommentera