Kristendomen kunde den med – men det var värre förr.

Av Olli Rein

På dissidenten Stenkvists Blogg hittade jag lite fräscha vinklingar på de kristnas religion, som jag tycker kan framföras även om de inte kan jämföras med det Islam har presterat, och till skillnad från det stora flertalet kristna fortsätter att prestera ännu 2011.

Detta gör jag också för att vi nyss har fått höra att vi endast häcklar Islam, och att vi därför skulle vara Islamofober.

Ingenting kan dock vara mera fel. Vi ogillar starkt alla religiösa vidrigheter, och ju mer av vansinniga bestraffningsmetoder och otidsenliga barbariska sedvänjor, desto mer uttrycker vi vår avsky för just den religionen.

I och med att Islam är den allra vidrigaste av de stora världsreligionerna idag, så får de dock stå ut med att bli mer kritiserade än alla de andra världsreligionerna tillsammans. Det har de faktiskt själva tjänat ihop till.

Men idag ska vi titta bakåt några hundratal år, och se vad de kristna människornas ledare, prästerna, sysslade med på den tiden, när de ville göra gott för maktens innehavare vill säga.

Mina damer och herrar ”Det kristna budskapet” såsom det plägades utföras under vår storhetstid. Men det där med att stryka makten medhårs finns kvar ännu i vår tid. Läs och njut. Kanske kan dagens muslimer hitta något nytt att tillföra sin religion också.

7 thoughts on “Kristendomen kunde den med – men det var värre förr.

  1. Nej Tobbe det var inte under katolisimen detta skedde. Det står tydligt och klart under ”Det kristna budskapet” av dissidenten Stenkvist att det rörde sig om 1500-talet men mest 1600-talet. Sverige blev protestantiskt efter riksdagen i Västerås 1527 om jag inte minns helt fel. Men i så fall är det runt den tiden Sverige officiellt blev protestantiskt under kung Gustav Wasa.

  2. rätt intressant vinkling faktiskt. kanske spånar lite men det var väl den katolska varianten som körde sitt race då i sverige (och i övriga världen) och det var ju svin mot alla som inte var med dem på den tiden. numera så har pendeln liksom svängt för långt åt andra hållet att kyrkan utplånar sig själv mer eller mindre. dock är det hela ett spel om makt och den makt kyrkan fick på den tiden har de behållit genom tiderna men i dag är det mer politisk och ekonomisk makt trots att det inte verkar så direkt.

  3. Ja du Ollie var du nu är men jag tror inte du är i närheten annars hade jag kunnat komma och ätit en macka med dig. Oj vad klockan blivit mycket höll på att säga rent okristligt mycket. natti natti

  4. Det kristna budskapet är skrivet av en som inte är mer religiös än du och jag. Han bor i Botkyrka i Stockholms södra förorter, där kulturberikningen är på samma nivå som i Malmö. Han har hittat väldigt rätt bland de religiösa blindskären enligt min ringa mening.
    Intresserad av nattarbete eller bara på en artighetsvisit innan kvällsmackan? I vilket fall är du hjärtligt välkommen.

  5. Goderafton på dig också Ollie. Det där med religion och heliga skrifter är inte min melodi. På den tiden det begav sig och man var tvungen att vara med på de urtråkiga kristendomslektionerna så satt jag mest och drömde mig bort.Att lyssna om den barmhärtige samarinen, gå på vatten, spika i en annan människa det tyckte jag inte om att lyssna på.
    Senare i livet så fattade man att religion är ett maktmedel, ett opium för folket liksom. Ett sätt att kollra bort vanligt folk.Att tiga o lida och vara nöjd med sin lott. Religion är en superbra metod att få folk dit man vill. Belöning finns att få i himmlen. Som min mormor sa, när det regnar manna från himlen då har den fattige ingen sked.

  6. God Afton Eva-Marie! Ja det ligger väl nära till hands med rivjärnet förstås, men bara för en del. Men hur tycker du att den förlåtande religionen i ”Det kristna budskapet”kommer fram tydligast? Och vem är det prästerskapet kryper för, både nu och i sedan länge flydda tider, och vilka fick/får bära bördorna. Ser Gudarna verkligen genom prästerna till att rättvisa råder, eller är Gud på de besuttnas sida, liksom prästerna.

  7. Ja det var värre förr eller som Lina (i emil i Lönneberga)sa vid husförhöret: så to han ett rivejärn o därav skapade han kvinnan.

    Hemska tanke HUSFÖRHÖR,jag hade aldrig blivit godkänd.

Kommentera