Stäng

Anders Gustaf Dalman

HISTORIA. I går skrev jag lite om Albert Ander, den siste som avrättades i Sverige för 100 år sedan. Då hamnar vi  naturligtvis även hos bödeln, som hette Anders Gustaf Dalman, född 17 februari 1848 i Norberg, Västmanlands län, död 30 juli 1920 i Stockholm, var Stockholms stads skarprättare.

Dalman blev i konkurrens med 200 andra sökande (bland dem hans företrädare Johan Persson Palmgren) utsedd till Stockholms skarprättare 5 augusti 1885. Under åren 1885-1891 antogs Dalman som skarprättare i ytterligare 6 län. År 1901 utsågs han till skarprättare för hela landet.

Under sina 25 år som bödel avrättade Dahlman sex personer. Fem avrättades med handbila och den sista genom giljotin.

  • Dalmans första avrättning var den av Anna Månsdotter, även känd som Yngsjömörderskan, den 7 augusti 1890.
  • Därefter dröjde det tre år innan nästa avrättning kunde utföras av Dalman. Då avrättades Per Johan Pettersson, den så kallade Alftamördaren. Avrättningen skedde på Gävle länsfängelse den 17 mars 1893.
  • Den tredje avrättningen Dalman utförde var den 5 juli år 1900, då Theodor Sallrot, även kallad Johannishusmördaren, avrättades på fängelsegården i Karlskrona.
  • Den fjärde avrättningen skedde den 23 augusti 1900 kl 06.45 på Malmö länsfängelse, då den så kallade Löderupsmördaren Lars Nilsson avrättades.
  • Den femte avrättningen och den sista med handbila fick Dalman utföra på Västerås länsfängelse den 10 december 1900, på Mälarmördaren eller som han också kallades Svarte Filip, John Filip Nordlund.
  • Den sista avrättningen Dalman utförde, skedde onsdagen den 23 november 1910 på Långholmens centralfängelse. Detta var den sista avrättningen i Sverige och den enda med giljotin. Den som avrättades var Johan Alfred Andersson-Ander.

6 nackningar på 25 år och förmodligen skapliga anställningsvillkor eftersom 200 personer sökte jobbet verkar inte ha varit så betungande.

Anders Gustaf Dalman, Wikipedia
Anders Gustaf Dalman, skarprättare

2 reaktioner på “Anders Gustaf Dalman

  1. …när Anders knackar på bilan klingar det av renaste malm, en ton av silver sjunger i stålet. Kort sagt, ett smide av en mästersmed. Ett tingest av utsökt arbete, för utvalda.

  2. En byling från anno dazumal, skärper eggen med en finhuggen flatfil, och putsar med ett vått gotlandsbryne, här skall huggas – rätt och slätt. Dahlman svingar bilan geschwint med enhands fattning. Fyrtiofyra cm egg på den från Eskilstuna faktori förfärdiga bilan, räcker åt de flesta nackar…

Kommentera

%d bloggare gillar detta: