Biffstek på Hotell Kusten

Ibland far tankarna i väg och det gjorde de häromdagen. Jag mindes plötsligt mina middagar på Hotell Kusten och Källaren Malmen i Oxelösund.  Det var i några år i slutet på 1960-talet och början på 70-talet gänget höll till på Kusten och bakfickan som lokalerna kallades i folkmun. 

Under den varma årstiden slankt det ned en och annan GT under bersån.
Under den varma årstiden slankt det ned en och annan GT under bersån.

Kusten var en fin restaurang med linnedukar och linneservetter för det finare folket och Källaren Malmen ett lite enklare hak. Det var väldigt praktisk då de båda lokalerna delade på samma kök och på så sätt sparade omkostnader när man kunde betjäna olika sorters kunder.

Jag kallades Herr Pettersson av källarmästare Hermansson trots att det i börjat fattades några år

Göte Lindberg var vakt på "bakfickan"
Göte Lindberg var vakt på ”bakfickan”

för att bli serverat enligt lagen, men det var tydligen inte så noga på ”Kustens” tid. Åtskilliga var de kvällarna som började med en god middag på linnedukarna i den fina avdelningen för att sluta med kaffe och andra drycker i bakfickan.

En favorit, från tiden när Beatles var på väg bort och Flower Power på väg in var de gamla klassikern biffstek med smörslungad lök, den bjöds den oäkta hustrun på igår och hon verkade nöjd med att få ta del av minnena från 1969…

För två personer…

Skala och skiva några stora lökar. Stek dem på medelvärme i rikligt med smör. Strö över en matsked råsocker och när löken är mjuk och fått fin färg häll på 2 dl kalvfond och låt puttra. Smaka av med salt och peppar.

Biffarna ska vara rejäla, gärna hängmörade, bulta ut med köttklubba om de är för tjocka, 1 cm är lagom, salta och peppra och stek. Stek 2-3 minuter per sida.

På tallrikarna lägger du sedan biffar och häller över stekskyn och löken, sedan serveras det med kokt, mjölig potatis som är  på biffarna.

När löken fått färg, strö över en matsked råsocker och häll på två dl kalvfond.  kala och skiva löken. Stek den på medelvärme i hälften av smöret och tillsätt sockret.
Slå över fonden när löken är mjuk och har fått fin färg. Låt koka ihop till en mustig steksky. Smaka av med salt och peppar.

Banka ut biffarna något med en köttklubba eller liknande till 1 cm tjocklek. Salta och peppra. Stek dem sedan i rejält med smör i en stekpanna på hög värme, 2–3 minuter på varje sida.

Fram med tallrikar, på med biff, häll sky över, på med massor av smörstekt och buljongkokt lök och några mjöliga potatisar  som är goda att mosa i skyn.

Det var gott på Strindbergs tid, och dög till Pettersson när han var ung och den oäkta hustrun blev nöjd…

Biffstek med lök

 

6 thoughts on “Biffstek på Hotell Kusten

  1. ”Oäkta hustrun”… härligt, äktsvenskt nyspråk. 😉

    Minneskavalkaden, och receptet, ger associationer till det gamla, gedigna landet att minnas, vi som var med…

    • Bra tider det, då fanns något annat än ”berikningen” med pizzor och kebab….

  2. Härligt med gamla fina minnen.
    Kanske var du också med när jag satt i hamnarna eller på klipporna i ”vår skärgård” och underhöll med gitarr och sång efter tilläggning med ”40:an”?

Kommentera