Flygattacker mot IS oljetankbilar

USA-ledda flygattacker har bombat hundratals oljetankbilar som tillhörde IS i Syrien, uppger Pentagon. Samtidigt står beslutet att inte sätta in marktrupper fast, meddelar USA:s president Barack Obama.

Sammanlagt har 116 tankbilar, som extremiströrelsen använt för att smuggla råolja, attackerats av amerikanska stridsflygplan i den IS-kontrollerade provinsen Deir Ezzor. Det uppger USA:s försvarshögkvarter.

Flygräderna ska ha varit planerade före fredagens terrorattacker i Paris och är en del i en större offensiv vars målsättning är att begränsa IS förmåga att finansiera militäroperationer.

Tio franska stridsflygplan släppte under söndagen 20 bomber som förstörde en sambandscentral, ett rekryteringscenter, en ammunitionsdepå och ett övningsområde, enligt det franska försvarsdepartementet.

Frankrike anslöt sig 2014 som första europeiska land till den USA-ledda koalitionens flygangrepp mot IS i Irak, och utökade tidigare i år sin insats till Syrien.

Vid en presskonferens i Belek i Turkiet upprepade USA:s president Barack Obama det tidigare amerikanska beslutet om att inte sätta in marktrupper i strider mot terrorgruppen IS.

Vi ska intensifiera den strategi som vi lagt fram, det är den strategi som kommer att fungera. Men… det kommer att ta tid, sade Obama.

Obama antyder viss förhoppning om diplomatiska framgångar för att lösa Syrienkonflikten. Men han konstaterar att inbördeskrigets Syrien måste se fred för att man ska kunna återvinna territorium som IS har intagit.

 

 

 

9 thoughts on “Flygattacker mot IS oljetankbilar

  1. Obama tar så lätt på dessa frågor men baxnar han inte om flyktingvågen kommer i hans riktning?. Trump menar att det kan va historiens största trojanska häst att släppa in den volymen flyktingar!!.
    Vad ska vi säga i Europa som har miljontals på väg!!.
    Merkel har helt frusit till is likt en handlingsförlamad docka för verkligheten i den goda drömmen har blivit till fiasko. Nu vågar hon inte försöka sig på att tvinga EU s länder mer.. Lyssna till le pen s tal in för nationen eller in för Merkel så ser ni den verkliga ledaren och strukturen EU behöver i dessa dagar.
    Vår egen regering bör tvångs utbytas per omgående i brist på omdöme

  2. Jämna Syrien med marken. De någorlunda ”normala” är redan i Europa så de kommer inte skadas. Men det är skrämmande se hur dessa muslimer som väller in och vill få oss att tro de är 15 år. Ingen verkar vara under 25. Svenska politiker och tjänstemän verkar tro blint. Usch!

  3. Med hjälp av satellitövervakning och flygräder hade man kunnat undanröja IS inkomstkällor tidigare, varför har man inte gjort det?

    • Svar vet ej Argus! Det är mycket man förvånas av. Krig är mer kaos än systematiska och tekniska framgångar för ledarnas strategier tror jag. Men jag har ju trots allt inga praktiska eller ens teoretiska kunskaper angående krig längre.
      Jag tror åtminstone det. Men kanske man kan mer än de flesta, när det kommer till kritan.

    • Is har beslagtagit och har kontroll på så gott som samtliga oljeområden i Syrien, likväl i Irak. Säljer oljan till reapriset 20 doll fat, vilket ger stor klirr i kassan, ingenting minst än 1-2 mill doll dagligen. På så vis finansierar den sin terrorverksamhet både i mellanöstern och ut ur det. Frågan är: vilka som köper oljan av IS? Vem eller vilka som hjälper till med hela logistika arbetet? Varifrån får IS alla avancerade vapen/utrustning så som värdefull hlälp med satellitspaning? Vilka är de som verkligen handen på hjärtat vill bekämpa o utrota denna terrorfarsot eller, enklare sagt, vilka som inte vill göra det och varför????

  4. Munkedal som alla känner till som den ort där flyktingar eldar upp sitt boende och sedan skyller på ortsborna.

    Nu kommer en rejäl skattehöjning lika självklart som att det står en skäggig 30-årig muslimsk soldat på Malmö central och begär asyl som ensamkommande barn.

    ”– Vi får väl se hur Sveriges kommuner kommer ur det här. Vi är nog inte ensamma om att sitta trångt.”

    Skattetabell 100 bedömer jag är smärtgränsen. Högre skatt tolererar helt enkelt inte svensken.

    Då har han fått nog!

    http://bohuslaningen.se/nyheter/munkedal/1.4463210-munkedal-chockhojer-kommunalskatten

    • Jo det var en rejäl höjning med 5,7% på kommunalskatte delen!

      Nu vet vi vad övriga Sverige har att förvänta oss avseende chockhöjd kommunal skatt!

  5. Mnja, Amerikanska marktrupper ingen bra idé, när Ryska flygstridskrafter bombarderar, inte bara IS utan också de med USA ”allierade” den Syriska oppositionen (de USA stödda terroristerna)!

    Risken för att Ryssland råkar bomba Amerikanska marktrupper blir antagligen för stor!

    Bomba Amerikanska marktrupper även om ET sker på främmande territorium skulle sannolikt starta ett krig mellan USA och Rysland! Alltså är Amerikanska marktrupper sannolikt uteslutet i Syrien kriget, på exakt samma sätt som att Ryska marktrupper skulle sättas in!

    Riskerna för misstag blir sannolikt för stora och konsekvenserna blir oöverskådliga med marktrupper i Syrien!

    Rysland med Putin håller ju på Syriens sittande president medan USA presidenten håller på den Syriska oppositionen!

    Två motstridiga viljor där ingen är direkt villig att ge sig, kan självklart resultera i något fruktansvärt!

    • men båda (Ryssland och USA) har satt in legosoldater i landet, förutom hezbollah som krigar med sitt eget folk.

Kommentera