Varför är Spanien ett dåligt alternativ för migranterna?

INVANDRING. Många syrier flyr konflikten i sitt hemland och tar sig till Europa på olika sätt. Hittills i år har mer än 3000 syrier begärt asyl av de spanska myndigheterna i Melilla. Förra året, fick alla de 1681 syrier som begärt uppehålls stanna i Spanien, men under samma period erhöll Tyskland nästan 24.000 asylansökningar och Sverige mer än 16.000.

Invånare: Spanien 46 miljoner, Tyskland 82 miljoner, Sverige 9,7 miljoner. 

Spanien är uppenbarligen inte favoritdestinationen för dessa asylsökare. Endast 130 syrier valde att bosätta sig i Spanien förra året: det finns många samhällen i Tyskland, Frankrike och Sverige, som har tagit emot fler. Spanien har förkastat EU-kommissionens förslag om att ta emot 20.000 syrier.

Spanien erbjuder dem ett grönt kort (tillfälligt uppehållstillstånd) som varar i fem år och som garanterar hälsovård och utbildning för de små barnen.

Migranterna är inte intresserade av detta ”för de vill vidare till Sverige och Tyskland på grund av de ekonomiska fördelarna”. En annan anledning är att ”de inte har några rötter i Spanien” medan de har anhöriga på andra håll som exempelvis Sverige.

-Pettersson har noterat att det finns en pensionsbroms, där tillgångarna består av de avgifter som betalas in till systemet och skulderna av de pensioner som betalas ut. Det är i grunden ett bra system, gjort för att hålla kontroll på de offentliga utgifterna även om det tidvis som i lågkonjunkturer slår lite snett.

Däremot finns det ingen invandringsbroms, märkligt. Här är tillgångarna väldigt osäkra och består av de nyanländas förmåga att betala in skatter och avgifter, skulderna, det vill säga utbetalningarna till de nyanlända tillåts däremot växa obegränsat. Här är det inte fråga om någon ordning och reda i statens finanser…

El Pais från maj

2 thoughts on “Varför är Spanien ett dåligt alternativ för migranterna?

  1. Jag gillar inte pensionsbromsen, den har gett pensionärer fattigdomen. Ett otyg för att straffa sjuka och äldre bara.

  2. Jämför förmånerna som dom inte får i Spanien med dom
    förmåner dom får i Sverige, så har ni Svaret!

Kommentera