Åldrande befolkning kan tvinga välfärden på knä

SEB. Hur ska välfärden finansieras i framtiden när vi ställer allt högre krav, läkevetenskapen kan göra allt mer och vi lever allt längre? När skatteintäkterna inte växer i samma takt som välfärdens kostnader kommer vi ställas inför svåra beslut.

– Vår åldrande befolkning är ingen ny fråga men det har varit lätt att avfärda den och säga ”det löser vi sedan” eller leta efter en enkel lösning på ett komplext problem, säger Jens Magnusson, privatekonom, SEB.
Skattehöjningar, höjd pensionsålder, mer privat sparande och arbetskraftsinvandring är några av de åtgärder som föreslagits för att komma till rätta med problematiken.
– Men det finns inte en enskild åtgärd som löser frågan. Det finns potential i alla förslag men också problem. För politiker och beslutsfattare gäller det framförallt att sluta skjuta problemet framför sig, säger Jens Magnusson.

OBS. Ovanstående är en partsinlaga från SEB som ordnar en debatt i Almedalsveckan om den åldrande befolkningen.

-Pettersson ser att SEB nämner arbetskraftsinvandring men inget om asyl- och arbetslöshetsinvandring till bostadsbrist…och vill gärna ändra frågeställningen lite. Vem ska betala välfärden åt asylinvandrarna som inte kan eller vill arbeta, är det våra barn, de arbetande 75-åringarna eller de egna sparpengarna?

23 thoughts on “Åldrande befolkning kan tvinga välfärden på knä

    • För din info Albin så hör svenskarna redan till de som får arbeta längst innan de får pension och då mycket lägre pension än i andra länder.

      Men vi kan titta på höjd pensionsålder när alla invällare är i jobb och betalar skatt inom två år som Ylva J lovade.

      • Pica, det vet jag väl jag arbetade själv långt efter 65, och det gick bra eftersom jag var frisk. Är man klen eller sjuk är det en annan sak.
        Invällare? Arbeta själv för din försörjning så slipper du oroa dig att någon annan skall ta pengarna.

    • Sluta svara denna ”människa”. Förstår ni inte att hon försöker få er att säga något som hon och kompisarna, host ”expo” host, kan använda.

  1. SEB tvättar pengar åt Islamiska Staten (IS) och anställer mängder av muslimer….
    SEB är en av de banker som räddades av staten under bankkrisen, de saknar kontakt med Sverige arbetar – och medelklass.
    Ett lämpligt straff för penningtvätt borde vara böter på minst en kvartalsvinst + fängelse.
    Jag kontaktade FBI vid ett tillfälle och anmälde ett Forex kontor för penningtvätt, de fick stänga tillfälligt på order av finansinspektionen. Idag ska vi vara observanta och när vi ser något misstänkt kan man maila FBI, – de har kontakter och det är alltid bra att någon påminner dem om att vissa människor/företag i Sverige jobbar med terrorismen och inte mot.
    Dessa jävla banker som inte ger ett öre i ränta till hederliga människor som sparat hela livet!
    Är det några som tumskruvarna borde dras åt hårt så är det bankerna och främst SEB och Nordea – TJUVAR!

    • KONSTIGT ATT SVERIGE HAR RÅD MED ANHÖRIGINVANDRARE I 65 ÅRSÅLDERN SOM FÅR PENSION DIREKT AV SVENSKA STATEN ??

    • Brandon här låter du som en kommunist, utan självständiga banker fungerar inte ekonomin. Dra åt ”tumskruvarna” så försvinner investerarna och då får du dra åt dem på ett nytt ställe osv i all oändlighet. Och då fungerar vi som i gamla Sovjet levnadsstandarden sjunker och till slut kollapsar samhället.
      Nej låt marknaden fungera efter sina egna villkor dock med små ingrep så att det inte blir djungelns lag.

  2. Ja enligt vår, inte för smarte Statsminister behöver vi
    den stora invandring vi har, med läkare ingenjörer,
    raketforskare och andra högt utbildade människor
    för att vi ska ha råd med pensioner ? Men det stämmer
    inte med vad han säger , för merparten av dem har låg,
    och många ingen Skolgång, men även en stor del av
    dom som kommer hit är kärringar och gubbar , som med
    den tid det tar, med att bara lära sig språket kommer att
    bli pensionärer innan dom tjänat in en krona.
    Men med den inställning Löfven har, är det kanske dom
    pensionärerna han är orolig över. Inte våra egna!

  3. Det viktigaste för att klara välfärden är att bli av med alla parasiter, som bara äter utan att tillföra något, typ Jens Magnusson!

  4. Välfärd……Är det någon som har frågat flyktingarna, OM dom är intresserade av att torka arslet på en gamlingar ?! Jag vet iallafall att dom inte får torka mitt…

  5. Jämför med grekerna. De får pension nästa tjugo år före oss och får nästa dubbelt så mycket. Första gången de försökte få dem att jobba längre eller ta något av den höga pensionen då blev det kravaller på gatorna.

  6. Den etniskt nordiska befolkningen i Sverige är inget problem ens på ålderns höst. Problemet är invällarna, arbetsskygga oduglingar från MENA.

  7. Jag är rädd att kulturmarxisterna har hunnit förstöra vara barn eller barnbarn så våra gamla får nog klara sig själva, eller gå under. Hittade denna via Varg i Beum och Tanja Bergkvist: http://www.dn.se/insidan/vi-pratar-sex-redan-i-forskolan/ (Har inte unsivas den då bilden är beyecknande.)

    Nu är feministerna inte bara historierelativister utan naturrelativister. Detta konfirmerar bara det vad många har uttryck, att de lider av ”penileenvy” eller falloskomplex på svenska.

    • Ja, först tillhörde man dom ”stora barnkullarna” under efterkrigstiden, sen växte man upp och började arbeta, sen blev man ett bekymmer som den stora gruppen ”40-talister” och som ”proppen Orvar” och nu har man blivit ett bekymmer igen som ”den åldrande befolkningen”. Fast man dög ju litegrann, åtminstone där i mitten.

      • Vi var åtminstone relativt välutbildade, kunde läsa, räkna och skriva och hade ett skolsystem som fungerade. Vi växte också upp i ett ganska välfungerande samhälle.
        Nuvarande pensionsräddare kan varken räkna, skriva eller läsa, pratar obegripliga språk, beter sig ”inte som folk” och växer verkligen inte upp i ett välfungerande samhälle.

      • Så länge du var produktiv……

        Det informeras hela tiden om att SD ”har” en hemsk människosyn…usch ja den skrämmer 🙂

        Den värld som politikerna har skapat, den skrämmer mig. För jag vandrar i denna värld varje dag tillsammans med barnen!

Kommentera