Svältkatastrof hotar i rika Sydsudan

I Sydsudan hotas miljontals människor av matbrist efter tio månader av stridigheter mellan regeringssidan och rebeller.

– Torrsäsongen i Sydsudan brukar innebära mer våld och hårdare villkor, det blir svårare för folk att fiska eller odla. Så läget just nu är kritiskt, säger Toby Lanzer, FN:s humanitära samordnare i Sydsudans huvudstad Juba.

Ännu håller regnet i sig några veckor till på de flesta platser i landet vilket inneburit stora problem med översvämningar och kolera i flyktingläger.

Striderna har inte varit lika omfattande som i våras då tiotusentals flydde sina hem. Men sedan striderna började i mitten av december förra året har omkring en miljon människor tvingats på flykt.

Tack vare omfattande och kostsamma matbombningar av FN:s livsmedelsprogram så har en akut svält kunnat avvärjas fram till nu.

Men fortfarande hotar svälten över världens nyaste land som blev självständigt först 2011.

Fredsförhandlingarna i Etiopien har avtagit och många bedömare tror att det blir nya strider så fort det blir torrare vilket skulle drabba civilbefolkningen mycket hårt.

– Det är tyvärr mycket troligt att vi kommer att få se en svält på en nivå vi aldrig sett tidigare i den här delen av världen, säger Toby Lanzer, FN:s humanitära samordnare för Sydsudan.

-Pettersson undrar vad det är för larv, hålla på med matbombningar och hjälp på plats? Nej sluta med det och öppna era hjärtan och ta emot dem här…

Inte ska invånarna behöva jobba med de enorma oljerikedomar som finns, inte ska de behöva ta vara floden Vita Nilen och dess biflödens vatten till utveckla stora jordbruk och vattenkraft. Inte ska de behöva lära sig spara så de klarar vintern, förlåt torkan.

Vi kan inte begära att folket i Sydsudan ska odla hirs, majs, ris, kassava eller jordnötter och boskapen är för jobbig att sköta, för att inte tala om de stora skogsområdena med mahogny och akaciaträd som ger gummi arabicum, som är en viktig ingrediens i läsk och godis. Fisken i floderna och träsken bör få simma i fred så låt de stackarna komma hit för ett bekymmersfritt liv, medan PK rapporterar om torkan som orsakar svält, när det regnar året runt utom i december och januari…

Titta runt HÄR, zooma in, titta på bilder och fråga er varför landet inte fungerar. De har allt utom kloka politiker och det har jag svårt att tänka mig att vi kan hjälpa till med.

SR 

4 thoughts on “Svältkatastrof hotar i rika Sydsudan

  1. Lika lite där som här har deras politiker inte lyckats förstå att alla måste dra åt samma håll för att det ska fungera. Gissar att korruptionen är högre där också. Alla vill ha en så stor del av kakan utan att dela med sig.

    Såg ett videosvep från Mugabes palats en gång. Mycket guld, skulle göra vilken zigenarhövding som helst grön av avund.

  2. Vad ska man säga? Vi kan konstatera att Sydsudan är ”mångkulturellt” med över 60 olika etniciteter. Varför inte skicka lite miljöpartister dit som lär dem hur mångkultur fungerari deras fantasier?

  3. Jag är utless på alla mediereportage och skriverier om varenda hottentott-håla i Mörka Afrika eller annorstädes. Finns inget annat land där media späker sig så ofta och grundligt om externa förhållanden utanför Sveriges gränser. Har vi inte nog med problem själva, utan att vara jordklotets ’barmhärtige samariten’ i tid och otid?

    • Du har rätt som vanligt…De enda land som just nu v e r k l i g e n har intresse i S-Sudan är Kina.Dessa har i motsats till västvärlden insett vilka rikedomar,som döljer sig under bushens mark !
      När kineserna rymt undan tältläger och lerhyddor,kommer landet att blomstra….tro mig.
      Vad gäller mångkulturen i landet,kommer det med säkerhet att lösa sig internt,liksom i andra afrikanska länder.
      (se Huttsi och Tuttsi )

Kommentera