Flera sjuka av Kebab

LUND. Kebabvagnen på Mårtenstorget kritiseras för osäker livsmedelshantering efter att sex personer blivit magsjuka av kycklingkebab.

En ny köttleverantör och nya rutiner ska omöjliggöra en upprepning, enligt ägaren.

– Det var fel på köttpartiet och vi har skaffat en ny leverantör, säger Nimat Shalan, ägare till Kebabvagnen.

Det var den 23 juli som miljöförvaltningen fick klagomål från fyra personer som ätit kycklingkebab och blivit magsjuka kort därpå. Samma dag hörde ytterligare två personer av sig om att även de blivit magsjuka då de ätit kycklingkebab från Kebabvagnen. Samtliga personer åt kycklingkebab kvällen den 22 juli.

Enligt miljöförvaltningen är det sannolikt att det är från kebaben som smittan kom, eftersom det rörde sig om sex personer i två oberoende sällskap som ätit på samma plats och blivit sjuka vid ungefär samma tidpunkt.

Kommunens livsmedelsinspektör besökte Kebabvagnen och fann flera brister i mathanteringen: ”Kött upptinades i rumstemperatur och det var mycket varmt i fordonet. Även fryst falafel och dressingar som är kylvara förvarades i rumstemperatur. Återupphettning av fryst kebab gjordes långsamt i en kantin i vattenbad.”

Dokumentation och temperaturjournaler över nedkylning eller återupphettning av kebabkött saknades. Enligt inspektionsrapporten saknade personalen kunskaper i grundläggande livsmedelshantering och livsmedelshanteringen var osäker.

Efter inspektionen stängde kebabvagnen och kycklingkebaben slängdes. All utrustning diskades och rengjordes skriver inspektören i kontrollrapporten. För att undvika nedkylning, upptining och återuppvärmning har mindre kebabstockar inhandlats, uppger ägaren för miljönämnden.

Nu fungerar allt enligt reglerna, enligt Nimat Shalan. Miljöförvaltningen kommer på besök igen för att försäkra sig om det.

– Det blir en uppföljningskontroll, säger Maria Svensson, livsmedelsinspektör vid miljöförvaltningen.

Alla bolag  Sydsvenskan 

4 thoughts on “Flera sjuka av Kebab

    • Jag har helt skippat kyckling som mat och naturligtvis törs jag inte äta det på restaurang. Det smakar skit redan i munnen.

  1. Detta larvande med restauranger och matställen? Slå till stenhårt!

    100 000 i böter och ev. näringsförbud!

Kommentera