Knarklangarna kameraövervakar polisen

MALMÖ. Langarna på Sevedsplan har börjat kameraövervaka polisen för att kunna sälja knark ostört. Men polisen har ändå ökat sina insatser i området, främst för att få slut på skjutningar och bombningar likt de på Thomsons väg och Adelgatan.

För ett år sedan tog polisen ned sina övervakningskameror i Seved. Nu finns det nya kameror. Och det är langarna som satt upp dem.

Det var när polispatrullerna allt oftare kom tillbaka tomhänta från sina så kallade ”pusherinsatser” på Sevedsplan som polisen började fundera över langarnas nya taktik.

Civilklädda spanare sattes in och det visade sig att langarna övergett sina traditionella gömställen för knark på vindar och i källare, samt att det satts upp enkla kameror på husfasaderna.

Via smarttelefoner och läsplattor kan langarna därför se när polisbilarna närmar sig och de vinner tid för att gömma både sig själva och knarket.

Polisen säger sig har hittat nya metoder för sina insatser sedan kamerorna kom upp, men vill inte beskriva dem i detalj.

– Det är inte så att vi gör några hemliga insatser som det ibland påstås, men vi kan inte berätta så mycket om dem i förväg. Vi har ökat trycket mot langarna på Sevedsplan och kommer att fortsätta att ha ett högt tryck, säger Andy Roberts, en av polisens sex insatsledare i operation Olivia.

Pusherinsatserna är just en del av operation Olivia, polisens offensiv för att öka säkerheten i Malmö. De 85 grovt kriminella som anses ligga bakom skjutningarna, bombningarna och de grova våldsbrotten i Malmö övervakas. Trettio av dem följer polisen extra noga och polisen gör hembesök kombinerade med övertalningsförsök för att få dem att överge sin kriminella livsstil.

Varför söker ni upp dem i hemmen?

– Då har de inte fem tio man runt sig som de måste visa upp sig för, då går det att ha en bra dialog, svarar Andy Roberts.

Vad har pusherinsatserna med skjutningar och bomber att göra?

– Där det finns narkotika finns det också vapen. Narkotikan finansierar dessutom den kriminella verksamheten.

Under natten till måndag sprängdes en bil på Thomsons väg. I tisdags skedde en explosion på Adelgatan och polisen fann också en odetonerad handgranat. Ändå beskriver Andy Roberts operation Oliva som framgångsrik.

– Under första kvartalet förra året hade vi 34 skjutningar, i år har det varit 14. Explosionerna på Adelgatan och Thomson väg var allvarliga varningar till någon eller några. De här personerna är fullständigt hänsynslösa.

Trots alla insatser och förhör har ingen av de grovt kriminella dömts ännu, varför?

– Man vill inte prata, inte gola. Så vi måste ha teknisk bevisning och det tar tid att få fram.

-Pettersson läser att narkotikan finansierar den kriminella verksamheten!!! Vem finansierar de kriminella invandrarna Myten?

Sydsvenskan 

2 thoughts on “Knarklangarna kameraövervakar polisen

  1. Och Länsstyrelsen jagar dem för att de inga kameratillstånd har naturligtvis. Snacka om att kränka den personliga integriteten.

  2. Undrar hur det hade varit för vanligt folk i Malmö, om dessa 85 hade förpassats dit där dom hör hemma!

Kommentera